10 Gk Question And Current Affairs In English And Download Free PDF - tajacurrentaffairs

Subscribe Our YouTube Channel:-  G.k Coverage

10 Gk Question And Current Affairs  In English And Download Free PDF - tajacurrentaffairs

10 Gk Question And Current Affairs  In English And Download Free PDF - tajacurrentaffairs



19 March 2020: The Current Affairs Quizzes Section Of TajacurrentAffairs aim to help every competitive exam aspirant to revise the day at ease. The updated Quizzes cover topics such as new chief Information Commissioner, new finance secretary 

Video Lectures

इस लेख में 10 महत्वपूर्ण G.k प्रश्न है प्रत्येक प्रश्न में चार विकल्प हैं एक विकल्प सही है और विस्तृत उत्तर प्रदान करता है




In this article is 10 Important G.k Question
Every Question has four provides option than one option is right and provide detailed Answer.

10 Gk Questions

1. Who is the current chief of the World Bank Group?

(a) Donald Tusk
(b) David Malpass
(c) Christine 
(d) Jim 

Answer: b

2. As on October 2019, what is the current rate of cash reserve ratio (CRR)?

(a) 5.16%
(b) 4.75%
(c) 5.4%
(d) 4%

Answer:d

3. What is Cash Reserve Ratio (CRR)?

(a) None of the above 
(b)Commercial banks need to have a portion of their total deposit in the form of cash and gold.
(c)Share of a commercial bank’s total deposit kept with itself 
(d) Share of a commercial bank’s total deposit kept with RBI

Answer: d

4.  At present how many Public Sector Banks are in India?

(a)  20
(b) 12
(c) 22
(d) 14

Answer: b

5. What is the limit of annual turnover for small enterprises of manufacturing sector?
(a) Between 5 cr to 75 cr
(b Between 75 cr to 250 cr
(c Less than 5 cr
(d) just 25 cr

Answer: a 

6 Which of the following is not match correctly?
(a): 1998 Narasimhan Committee
(b) Sivaraman  Committee: 1985
(c) :2008 eeladhar Committee 
(d) Committee : 2014 ayak 

Answer: b

7 What is India's rank in the Global Competitive Index report 2019?

(a) 81st
(b) 68th 
(c) 7th
(d) 50nd

Answer:b

8 Which of the following report is not released by the World Bank?

(a) World Report evelopment 
(b) Ease of Business 
(c) Global Prospects conomic 
(d) Global Gender Gap Report

Answer: d

9 What is India's ranking on the Ease of Doing Business rank 2019?

(a) 5th
(b) 24rd
(c) 77th
(d) 90th

Answer:c

10 What is the rate of interest on Employees' Provident Fund (EPF) for 2018-19?


(a) 7.20%
(b) 9.85%
(c) 8.56%
(d) 8.65%

Answer: d

Thank You For Visit Our Website. If you any proble mentioned
 in Comment Box

Subscribe Our YouTube Channel:-  G.k Coverage

Post a comment

0 Comments