Top Current Affairs of the Day : 20 Janaury 2020 Latest Current Affairs in English

Top Current Affairs of the Day : 20 Janaury 2020 Latest Current Affairs in English


Read 20 January 2020 Current Affairs. Today Latest Current Affairs (20th Jan 2020) | Daily, Weekly, Monthly Current Affairs Quiz  for all Competitive Exams (UPSC, SSC, Banking and More) by Taja Current Affairs 



January 2020 Current Affairs | 20 January 2020 Current Affairs in Hindi Objective

(1) Recently PCRA's fuel conservation mega campaign "Saksham 2020" was launched in which city?

A - Delhi

B - Chennai

C - Mumbai

D - Rajasthan

Answer. Delhi

(2) Which state government has announced the establishment of a "Gandhi Chair" column in universities and colleges?

A - Delhi

B - Madhya Pradesh

C - Gujarat

D - Andhra Pradesh

Answer. B


(3) In which state agriculture first edition of Manthan (Asia's largest food, agribusiness and rural development summit) started?

A - Delhi

B - Assam

C - Maharashtra

D - Gujarat

Answer. D


(4) Who has won the Write Award for Excellence in Media 2019?

A - Anjana Om Kashyap

B - Rukmini S

C - Ravish Kumar

D - Rajdeep Sardesai

Answer. B


(5) The 19th heads of government of Shanghai Cooperation Organization (SCO) are hosted by which country?

A - Russia

B - France

C - India

D - America

Answer. C

Current affairs 20 January 2020 Gk question in English -
(6) Who has been honored with the literary award 29th Saraswati Samman?

A - Ramdas Mukherjee

B - Vasdev Mohito

C - Devendra Bakshi

D - Arun Chandel

Answer. B


(7) Who has been awarded "Merck Young Scientist Award 2019" for doing remarkable research in chemical sciences?

A - Rahul Kumar Singh

B - Narendra Singh Parmar

C - Shakya Sinha Sen

D - Manmohan Singh

Answer. C


(8) 2020 ICC Under-19 Cricket World Cup is being held in which country?

A - New Zealand

B - Australia

C - India

D - South Africa

Answer.D


(9) By what year is Microsoft's plan "Carbon Negative"?

A - 2030

B - 2021

C - 2025

D - 2028

Answer. A

20 January 2020 Current Affairs

(10) National Informatics Center (NIC) has established a Center of Excellence (CoE) in Blockchain Technology from Bengaluru, Karnataka. Who has inaugurated it?

A - Narendra Modi

B - Sonia Gandhi

C - Ravi Shankar Prasad

D - BS Yeddyurappa


Answer. C



Reply in detail



Answer (1). Delhi (Explanation) - Launching of the annual one month long Fuel Conservation Mega Abhiyan of Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum and Natural Gas by Dr. MM Kutty, Secretary, Ministry of Petroleum and Natural Gas, Delhi. Was held in a ceremony held in It was inaugurated by the Minister of Petroleum and Natural Gas (Dharmendra Pradhan).



Answer (2). Madhya Pradesh (Interpretation) - Gandhi Chair will be established under the Department of Political Science of Universities. Under the auspices of the Gandhi Chair, scholars conducting research focused on Mahatma Gandhi will be given an incentive of Rs. 60 thousand per year to help the younger generation to connect with the Mahatma and motivate them to work in nation-building. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath will inaugurate Gandhi chairs in a symbolic ceremony on 30 June (Mahatma Gandhi's death anniversary).


Answer (3). Gujarat (Explanation) - The first edition of Krishi Manthan organized by IIM Ahmedabad started in Ahmedabad (Gujarat). It is a platform for business industry academics policy makers and other stakeholders who share their knowledge and expertise. Gujarat Chief Minister Vijay Rupani started the 7th Economic Census process in Gujarat. The Governor of Gujarat is Acharya Devavrata.



Answer (4). Rukmini S (Interpretation) - Chennai based journalist and Mint columnist Rukmini S has won the Write Award for Excellence in Media 2019 for a Mint article on attitudes towards homosexuality in India. The Likho Awards have been established by the Humsafar Trust to recognize exemplary work by journalists in India with fair and inclusive representation of the lesbian gay bisexual transgender intersex and queer community (LGTTQ). Rukmini Award winning article- Homosexuality in India: What the data shows


Answer (5) .India (Interpretation) - Shanghai Five Grouping was established on 26 April 1996 by the Heads of the States of Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia and Tajikistan, with the signing of the Treaty on the Deeping Military Trust in the border areas in Shanghai, China. . (Formation-2001) India and Pakistan joined the SCO as a full member at a summit in Astana, Kazakhstan on 9 June 2017.




Answer (6) .wasdevmohito (interpretation) - Sindhi writer Vasdevmohito has been honored with the 29th Saraswati honor from his short story checkbook which expresses his feeling about the sufferings of the tortured sections of the society. He has also received the Sahitya Akademi Award. The recipient of the Saraswati Samman is given a cash award of Rs 15 lakh, a citation and a plaque and is given annually by the KK Birla Foundation.





Answer (7). Shakya Sinha Sen (Interpretation) - Dr. Shakya Sinha Sen, a senior Indian scientist from the National Chemical Laboratory (CSIR-NCL) Pune, has been honored for doing remarkable research in chemical science. Merck, a worldwide science and technology company, presented Indian researchers its first Merck Young Scientist Award 2019 in Chemical Sciences in Bangalore.






Answer (9) .2030 (Explanation) - By 2030, Microsoft will cease to be carbon-negative and by 2050 Microsoft will remove all the carbon from the environment that the company has emitted directly or from power consumption by the American tech giant Microsoft. It has also announced its investment of 31 billion in the Climate Innovation Fund for Technology for Carbon Authorization and Removal




Answer (10). Ravi Shankar Prasad (Interpretation) - NIC provides the infrastructure to support government IT services and help in the delivery of Digital India (HQ-Delhi Establishment 1976) initiative. Blockchain technology is most commonly defined as a decentralized distributed ledger that records the authenticity of a digital asset. Union Minister of Law and Justice Communications and Electronics and IT- Mr. Ravi Shankar Prasad




















Post a comment

0 Comments